آشنایی با تاریخچه موسیقی
تاریخچه موسیقی در کشورهای مختلف متفاوت است؛ اما در مقیاس جهانی، تاریخچه پیدایش اولین موسیقی هنوز مشخص نیست. پیشبینیها نشان میدهد که انسانهای اولیه برای برقراری ارتباط با یکدیگر از صدای طبیعت و حیوانات الهام میگرفتند یعنی تا قبل از اینکه انسان تکلم را یاد بگیرد و زبان و گفتار خلق شود، موسیقی وجود داشته و در زندگی انسانها جاری بوده است . برای آشنایی هرچه بیشتر با تاریخچه موسیقی، با ما در سایت رسمی شرکت مکسیدر همراه شوید
شواهد ارائه شده توسط باستان شناسان نشان میدهد که انسان از 5 تا 7 هزار سال پیش موسیقی را کشف کرده و با آن ارتباط دارد. طبق تحقیقات انجام شده، ریشه پیدایش این هنر جهانی به ایران، ژاپن و یونان میرسد.
موسیقی به یک قوم و قبیله و دین و مذهب مربوط نمیشود. بلکه تمام مردم جهان به نوعی از موسیقی در زندگی خودشان استفاده میکنند.
ابداع الفبای نوظهور موسیقی به سال 930 میلادی میرسد و در سال 1450 میلادی، این حروف تغییرات جدی داشتهاند و نتهای امروزی موسیقی که شامل دو، ر، می، فا ، سل، لا، سی میشود پدید آمدند.
تاریخچه موسیقی کلاسیک
موسیقی کلاسیک در سال 1400 میلادی و دوران پس از رنسانس در کشورهای اروپایی شکل گرفت و به مرور تغییرات زیادی در این سبک موسیقی و نوازندگی آن پدید آمد. فرمها و فواصل چندصدایی و پیروی از تئوریهای موسیقی را میتوان به عنوان ویژگیهای موسیقی کلاسیک در نظر گرفت.
در حالت کلی تاریخچه موسیقی کلاسیک به چهار دوره باروک، کلاسیک، رمانتیک و مدرن تقسیم میشود. در هر کدام از این دوران تغییراتی در موسیقی کلاسیک پدید آمد و آن را به یک هنر بیبدیل تبدیل کرده است.
تاریخچه موسیقی مدرن
موسیقی مدرن در پی شکلگیری تفکر آوانگارد و نوگرایانه به وجود آمد. ریشه این موسیقی به قرن 19 و 20 میلادی برمیگردد. در این زمان، موسیقی کلاسیک با چالشهای مختلفی مواجه شد و تغییرات زیادی در آن پدید آمد. با وجود پیدایش ملودیهای سازماندهی شده جدید، صداهای تازهای در موسیقی به وجود آمدند و زمینهساز شروع سبکهای جدید موسیقی شدند.
باستانشناسان و دیرینهشناسان در سال ۱۹۹۵ میلادی یک ساز ماقبل تاریخ کشف کرده اند که از استخوان های خرس تراشیده شده است و امروزه نیز میتوان آن را نواخت. تصور میشود فلوت دیویج بیب Divje Babe که در غاری در اسلونی یافت شده است، حداقل پنجاه هزار سال قدمت داشته و قدیمیترین ساز شناخته شده در جهان موسیقی به حساب میآید.
فلوت دیویج بیب
موسیقی در دوران باستان
تاریخچه موسیقی در ماقبل تاریخ
سرآغاز موسیقی: موسیقی از نیاز انسان به بیان احساسات آغاز شد. ابتداییترین موسیقی شامل صداهای طبیعی مانند صدای باد، آب و ضربههای ابتدایی بر سنگ و چوب بود.
ابزارهای اولیه: فلوتهای استخوانی و کوبهایها، از اولین سازهای ساخته شده توسط بشر بودند. (بیش از ۴۰,۰۰۰ سال پیش)
تاریخچه موسیقی در تمدنهای باستانی
بینالنهرین و مصر: در این تمدنها موسیقی برای مراسم مذهبی و آیینی استفاده میشد. در آن زمان سازهایی مانند چنگ، عود و طبل رایج بودند.
یونان باستان: فیلسوفانی مانند افلاطون و ارسطو موسیقی را عنصری اساسی در آموزش و اخلاق میدانستند. یونانیها مفاهیم تئوری موسیقی مانند هارمونی و اکتاو را توسعه دادند.
چین باستان: موسیقی در چین به طور مستقیم با فلسفه کنفوسیوسی مرتبط بود و به عنوان راهی برای هماهنگی روحی و اجتماعی تلقی میشد.
تاریخچه موسیقی در قرون وسطی (۵۰۰-۱۴۰۰ میلادی)
موسیقی مذهبی: موسیقی کلیسایی (گرگوریان چانت) در اروپا بسیار تاثیرگذار بود و به صورت تکصدایی اجرا میشد.
توسعه نوتنویسی: در این دوره، نوتنویسی ابتدایی اختراع شد که به ثبت و انتقال موسیقی کمک کرد.
موسیقی غیرمذهبی:ترانهسرایان دورهگرد (تروبادورها و تروورها) موسیقی دنیوی را ترویج دادند.
تاربخچه موسیقی در دوره رنسانس(۱۴۰۰-۱۶۰۰ میلادی)
چندصدایی: در این دوره، چندصدایی(پولیفونی) به اوج خود رسید. آهنگسازانی مانند پالسترینا و ویلیام بیرد از چهرههای برجسته این دوره بودند.
توسعه سازها: سازهایی مانند ویولا، لوت، و ارگ بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند.
آغاز موسیقی چاپی: اختراع چاپ باعث گسترش سریعتر موسیقی در اروپا شد.
تاربخچه موسیقی در دوره باروک(۱۶۰۰-۱۷۵۰ میلادی)
سبک پیچیده و تزئینی: موسیقی باروک شامل الگوهای پیچیده و استفاده از کنترپوان بود. آهنگسازانی مانند یوهان سباستین باخ، ویوالدی و هندل در این دوره فعالیت داشتند.
اپرا و کنسرتو: این دو فرم موسیقی در این دوره به طور گسترده توسعه یافتند.
سازهای جدید: سازهایی مانند ویولن و کلاوسن (هارپسیکورد) به محبوبیت رسیدند.
تاریخچه موسیقی در دوره کلاسیک(۱۷۵۰-۱۸۲۰ میلادی)
سادگی و وضوح: در مقایسه با باروک، موسیقی کلاسیک سادهتر و متعادلتر شد.
آهنگسازان برجسته: افرادی مانند موتزارت، هایدن و بتهوون موسیقی کلاسیک را به اوج رساندند.
توسعه سمفونی و کوارتت زهی: این فرمها به بخشهای اصلی موسیقی کلاسیک تبدیل شدند.
تاریخچه موسیقی در دوره رمانتیک (۱۸۲۰-۱۹۰۰ میلادی)
احساسگرایی: موسیقی رمانتیک بیشتر بر بیان احساسات فردی و داستانگویی تمرکز داشت.
آهنگسازان برجسته: افرادی مانند چایکوفسکی، شوپن، واگنر و لیست آثار بزرگی خلق کردند.
بزرگتر شدن ارکسترها: ارکسترها گسترش یافتند و استفاده از سازهای بادی چوبی و برنجی بیشتر شد.
تاریخچه موسیقی در دوره مدرن(۱۹۰۰-تا امروز)
موسیقی کلاسیک مدرن
نوآوریها: آهنگسازانی مانند دبوسی، استراوینسکی و شوئنبرگ فرمهای جدیدی مانند موسیقی آتونال و امپرسیونیسم را معرفی کردند.